mięso sezonowane Kraków

Idealną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pragnie wina, jaki nienagannie połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie w najwyższym stopniu należyte? Najczęściej jest tak, że najodpowiedniej dobrać wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o stosownej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w Krakowie

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i w wielu przypadkach mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest sporo przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, ale także Sangiovese, Negroamaro, czy też Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, które nie smakowałaby dość porządnie z serem, w następstwie tego zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu porządnego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na dodatek lżejsze czerwone wina z są kolejnym idealnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby lub warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *